Nieuws

Chris Aalberts - Gespreksleider politiek café 290316
Café Politiek mocht de afgelopen jaren beschikken over de vrijwillige inzet van veel debatleiders m/v die inmiddels hun weg gevonden hebben binnen bestuur, politiek, NGO's en het bedrijfsleven. Op 29 maart a.s. zal Chris Aalberts het politieke café begeleiden met als gastsprekers Harry van Bommel en Han ten Broeke.Als er iemand ervaring heeft met de wisselwerking tussen overheid en burger is het  Chris Aalberts (1977). Als onderzoeker verricht Dr. Chris Aalberts vooral onderzoek naar de relatie tussen burgers en politiek. Onderzoek focust zich op hoe burgers de politiek ervaren en hoe zij tegen de politiek aankijken. Daarnaast onderzoekt hij hoe burgers door politici en maatschappelijke organisaties bij de politiek worden betrokken.

Lees meer

   

Forumdiscussie EU-Oekraïne Associatie-verdragOp woensdag 23 maart organiseert de Maastrichtse rechtenfaculteit, in samenwerking met het Montesquieu Instituut, een informatieve forumdiscussie over het eerste raadgevende referendum op 6 april 2016.

Met sprekers als Andrea Ott (UM, kenner van associatieverdragen), Manon Fokke (een van de drie initiatiefnemers van de wet Raadgevend Referendum),  Joost van den Akker (proefschrift over EU referenda, Universiteit Twente) en Aalt Willem Heringa (Professor of Comparative Constitutional and Administrative Law Maastricht University en directeur  Montesquieu Instituut) hoopt de faculteit een levendige discussie op gang te brengen over het aanstaande referendum.

Ter gelegenheid van het referendum wordt er door het Montesquieu Instituut een boekje (200 pagina’s) uitgegeven genaamd 'Het eerste raadgevend referendum'. In dit boekje zijn, naast de teksten van het verdrag, artikelen opgenomen over bijvoorbeeld de rol van politieke partijen, de kosten van een referendum, de referendumwet, EU referenda  en inhoud van en uitleg over het referendum en het associatieakkoord. Het boekje is tijdens de discussie avond te koop en kost 15 euro.

Alle geïnteresseerden zijn welkom. Maar in verband met de organisatie verzoeken wij u vriendelijk uw deelname te bevestigen.

Locatie: Statenzaal,  Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Ingang: Bouillonstraat 3

Tijd: 18.30-21.00 uur

Taal: Nederlands

Bron: http://www.montesquieu-instituut.nl/id/vk27i8erkwzr/nieuws/forumdiscussie_over_het_eu_oekraine


   

140915: Maarten Wolterink: Cartoonist Prinsjesnacht
"De man die sneller tekent dan een kabinet kan vallen."

Tijdens Prinsjesnacht kunt u genieten van de even verfrissende als spitsvondige vingervlugge Snelcartoonist Maarten Wolterink (1964) die instant komt tot de meest relevante politieke cartoons op de maandagavond voor Prinsjesdag. Maartens oeuvre is breed en cartoons van Maarten worden gepubliceerd op Joop.nl en o.a. in Het Leidsch Dagblad en vrijwel alle regionale dagbladen van HDC-Media. Maarten geeft workshops cartoontekenen en is een snelcartoonist die digitaal stand-up cartoons maakt tijdens sessies zoals Cafe PolitiekDe vluchtelingen problematiek, bewindslieden, bureaucratie, zelfverrijking, oorlog, milieuvervuiling en ander leed zijn onderwerpen die hij graag in cartoons aan de kaak stelt. 

De tekenaar woont en werkt in Leiden. Zijn website:
http://www.mwcartoons.nl

 

Lees meer

   

140915: Uitnodiging Prinsjesnacht


 

Lees meer

   

140915: Hans Hillen
Hans Hillen was vanaf de oprichting van Stichting Burger (2006) tot zijn aanstelling als minister (2010) lid van het raad van advies van Stichting Burger.

Hans Hillen (1947) was van oktober 2010 tot november 2012 minister van Defensie in het kabinet-Rutte I. In de periode 1990-2002 was hij Tweede Kamerlid voor het CDA. In de periode 2003-2007 leidde hij het College voor Zorgverzekeringen en tussen 2007 en 2010 was de heer Hillen Eerste Kamerlid. De heer Hillen was daarvoor onder meer leraar, journalist (NOS) en voorlichter.


Lees meer

   

140915: Prinsjesnacht spreker Eduard van ZuijlenEduard van Zuijlen (GroenLinks) was tot voor kort burgemeester van de Groningse gemeente Menterwolde. Zijn betrokkenheid bij het onderwerp van de Prinsjesnacht strekt zich uit over een periode van 25 jaar. Zo is hij recent een aantal jaren voorzitter geweest van VluchtelingenWerk Noord Nederland.Als Statenlid voor GroenLinks richtte hij in 2004 het Meldpunt Schrijnende Gevallen op dat de dossiers van 750 uitgeprocedeerden verzamelde en doorspeelde aan Kamerleden. Velen van hen kregen later via het Generaal Pardon alsnog een verblijfsvergunning. In de jaren '90 was hij als kerkelijk werker betrokken bij de opvang van uitgeprocedeerden. Momenteel is de heer van Zuijlen voorzitter van de kandidatencommissie voor toekomstige Kamerleden voor GroenLinks.

Lees meer

   

140915: Prinsjesnacht spreker Marit MaijMarit Maij (PvdA) is sinds 20 september 2012 lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. 

Zij heeft daarvoor een groot deel van haar loopbaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken gezeten, met twee maal een post in het buitenland. In de Kamer is zij woordvoerster asiel en migratie en Europese zaken. Als parlementariër behandelt zij diverse relevante dossiers voor het jaarthema van Prinsjesnacht 2015.  Zo was zij (o.a.) hoofd afdeling asiel en migratie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, van september 2008 tot augustus 2009 en vervulde zij de functie als politieke raad en secretaris pers en cultuur bij de Nederlandse ambassade te Beijing.

Voor datzelfde ministerie was zij van augustus 2004 tot augustus 2008 senior beleidsmedewerker en projectmanager en van september 2001 tot augustus 2004 beleidsmedewerker humanitaire hulpprogramma's. 

In het Europees Parlement was zijn assistente van de CDA-fractie van 1994 tot 1996.  

Marit Maij is een dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij.

Lees meer

   

140915: Prinsjesnacht spreker Raymond Knops
Raymond Knops (1971) is sinds 11 oktober 2005 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA Raymond Knops was in 1999-2005 wethouder van Horst aan de Maas en daarvoor beroepsofficier bij o.a. de Groep Geleide Wapens.

Hij is woordvoerder buitenlandse zaken. Eerder was hij woordvoerder defensie en wonen. In 2011-2014 was hij voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken. Hij is fractiesecretaris en lid van het Presidium.

Lees meer

   

140915: Prinsjesnacht spreker Reinier van DantzigReinier van Dantzig (1986) is een Amsterdams raadslid van D66. D66 stelde recent voor Amsterdamse studenten te laten samenwonen met vluchtelingen. Studenten doen graag wat voor de maatschappij en tegelijkertijd komen er veel jonge vluchtelingen zonder sociaal netwerk naar Nederland in de studerende leeftijd, die zo snel mogelijk moeten worden opgenomen tussen de Amsterdamse studenten. Door samen te wonen in een huis kunnen de studenten optreden als een buddy van de vluchtelingen en hen wegwijs maken in de Nederlandse samenleving.

 

Lees meer

   

040915: Aanwijzingen dat militair uitreist naar Syrië
Defensie beschikt over aanwijzingen dat een actief dienende militair recent is vertrokken naar Syrië en zich waarschijnlijk heeft aangesloten bij terreurorganisatie ISIS. Het betreft een 26-jarige sergeant van de Koninklijke Luchtmacht. Defensie heeft de militair geschorst en toegang tot informatie, systemen en locaties is ingetrokken.

Radicalisering met militaire relevantie

De zaak wordt nu onder leiding van het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzocht. Uiteraard onderzoekt Defensie eventuele schade of risico’s die samenhangen met de functie van de militair en neemt waar nodig maatregelen. In het belang van het onderzoek kan Defensie niet verder op details in gaan.


Lees meer